CO₂ er en vigtig komponent i Jordens kredsløb
Under optagelse af ilt ved respiration, der foregår hos alle levende organismer, omdannes kulhydrater til kuldioxid og vand. Mennesker og hvirveldyr udånder kuldioxiden via lungerne. Et menneske udånder i gennemsnit omkring 900 gram CO₂ (svarer til 450 liter) hver dag.
Denne CO₂ bliver optaget af planter i en proces, der kaldes for fotosyntese, hvor kuldioxid og vand omdannes til kulhydrater og ilt – som levende organismer igen kan indånde og optage, så cyklussen kan fortsætte.
Ubehagelige bivirkninger
Kuldioxid findes i Jordens atmosfære med en koncentration på ca. 0,04% (400 ppm) udendørs. Koncentrationen, der kan variere lidt med årstiden, er dog stigende. Faktisk er den tiltaget med 40% i løbet af de seneste knap 300 år.
Indendørs er koncentrationerne af CO₂ normalt højere. De bør dog ifølge Arbejdstilsynet aldrig overstige 0,1% (1.000 ppm). Det er vel at mærke ikke et krav, men en anbefaling, da forhøjede CO₂-koncentrationer over længere tid kan have flere uheldige bivirkninger, bl.a.:
- Generel døsighed og træthed
- Større risiko for sygdomssmitte
En af hovedårsagerne til forhøjede koncentrationer af CO₂ i lukkede rum er manglende eller utilstrækkelig ventilation. Og da forhøjede koncentrationer kan fortrænge ilten, er det altså vigtigt at sørge for udskiftning af indeluften med frisk luft udefra.
Mange anvendelser
CO₂ anvendes til mange forskellige ting i vores dagligdag. Kuldioxid anvendes således i mange brandslukkere og i forbindelse med dekaffinering af kaffe. Det bliver desuden tilsat til drikkevand og kulsyreholdige drikke som sodavand, øl og mousserende vin. I sin faste udgave, normalt kaldet tøris, benyttes kuldioxid som kølemiddel.
Kuldioxid opstår i øvrigt naturligt under gæringsprocesserne ved fremstilling af f.eks. brød, øl og vin. Det er desuden et uønsket biprodukt i forbindelse med mange industrielle processer. F.eks. fremstilling af ammoniak.
En del af denne uønskede CO₂ finder dog alligevel anvendelse. Det er nemlig langt mere mere effektivt at anvende dette CO₂ end at fremstille det (f.eks. ved at destillere luft). Meget af det kuldioxid, der anvendes i drikkevarer, er således spildprodukter – typisk fra fremstilling af ammoniak.
CO₂ kan fortrænge ilten i luften
Kuldioxid er tungere end luft. Det betyder, at CO₂ ved høje koncentrationer kan fortrænge ilten i luften. Samtidig er kuldioxid uden lugt, bortset fra ved meget høje koncentrationer, hvor der kan opstå en skarp, syrlig lugt, men så er skaden måske allerede sket.
Når ilten i luften bliver reduceret, kan man opleve at føle sig forpustet eller blive stakåndet. Man desuden opleve en form for narkotisk påvirkning (man bliver så at sige “høj” af iltmanglen).
I værste fald, hvis tilstrækkeligt af luftens ilt bliver fortrængt, kan det føre til dødsfald grundet iltmangel (kvælning). Derfor skal man da også passe på med ikke at anvende f.eks. forbrændingsmotorer i lukkede rum, da udstødningsgassen, udover en række giftige gasser, primært besår af kuldioxid.
Få undersøgt indeklimaet for CO₂
Indeklimaet menes at spille en rolle i forhold til bl.a. allergier og astma, som er problemer som hver femte dansker døjer med. Ligeledes kan lungesygdommen KOL forværres af et for dårligt indeklima.
Også på arbejdspladsen giver et optimalt indeklima flere fordele. Det kan således hjælpe med at forbedre indlæringsevnen, løfte koncentrationsniveauet og reducere fravær.
Et besøg af en bygningsingeniør med speciale i indeklima koster fra 3.200 kroner (plus evt. kørsel). Prisen omfatter elektronisk øjebliksmåling af CO₂, t-VOC, relativ luftfugtighed og rumtemperatur.
Ca. 14 dage efter undersøgelsen modtager du et skriftligt resultat. Resultatet sendes normalt via e-mail.
Det kan vi hjælpe med
- Gennemgang af bygningen
- Kortlægning og vurdering af CO₂-koncentrationer i bygningen. Måleperioden kan tage fra mindre end én time til at foregå over flere uger
- Skriftlig rapport med resultat af undersøgelsen (modtages via e-mail ca. 14 dage efter undersøgelsen)
- Rådgivning i forhold til arbejdsmiljølovgivning og -anbefalinger
- Rådgivning om afhjælpning af forhøjede CO₂-koncentrationer. Bl.a. har vi stor ekspertise indenfor luftskifte og ventilation
Når vi skal fastslå mængden af CO₂ i indeklimaet benytter vi ét eller flere elektroniske måleapparater. Vi benytter naturligvis udelukkende anerkendte og gennemprøvede måleapparater.