Heldigvis er langt de fleste bakterier ganske ufarlige, men enkelte kan være skadelige for helbredet – de såkaldte patogene bakterier

Pas på farlige bakterier

De er nærmest overalt og i næsten ufattelige mængder. Heldigvis er langt de fleste bakterier ganske ufarlige, men enkelte kan være skadelige for helbredet – de såkaldte patogene bakterier.

I verden omkring os vrimler det med bakterier. Et gram jord kan således have op til 40 millioner bakterier, mens der er omkring en million bakterier i blot én milliliter ferskvand

Er overalt

Der anslås at være ca. 5×10³⁰ bakterier på vores klode. Og de udgør en biomasse, der overstiger alle dyr og planter tilsammen. Alene i et menneske anslås der at være 10 gange flere bakterier end menneskeceller, hvoraf de fleste findes i tarmen eller på huden.

Men også i verden omkring os vrimler det med bakterier. Et gram jord kan således have op til 40 millioner bakterier, mens der er omkring en million bakterier i blot én milliliter ferskvand.

De fleste bakterier er heldigvis ganske uskadelige og faktisk er vi ganske afhængige af bakterier. Ikke mindst i vores tarmsystem, hvor de hjælper med at nedbryde de fødevarer, vi indtager.

Patogene bakterier

Salmonella og E. coli lyder nok bekendt for de fleste. For sammen med listeria og campylobacter er de nemlig blandt de mest kendte af de patogene bakterier og kan alle føre til madforgiftning. Og i værste fald til fatale sygdomsforløb.

Bl.a. derfor er det vigtigt med et højt niveau af hygiejne ved tilberedning af fødevarer, ligesom det er vigtigt at maden tilberedes og opbevares korrekt. Det er dog ikke kun i forbindelse med madlavning, vi risikerer at blive udsat for patogene bakterier.

F.eks. er E. coli næsten udelukkende af fækal oprindelse. Derfor vil der i forbindelse med oversvømmelser være en forhøjet risiko for at at E. coli kan optræde. Det skyldes ikke mindst, at oversvømmelser ofte kan føre til kloakoverløb.

Har man været udsat for oversvømmelse, vil det altså være en rigtig god ide at sikre sig, at der ikke er opstået bakterievækst

Test efter oversvømmelse

Har man været udsat for oversvømmelse, vil det altså være en rigtig god ide at sikre sig, at der ikke er opstået bakterievækst. Der findes forskellige metoder til at tjekke for bakterievækst, men fælles for dem alle er, at der kræves en efterfølgende analyse på laboratorium.

AGX Nordic kan tilbyde at teste for bakterievækst på overflader. Vi sørger for at udtage test, få prøverne analyseret på vores laboratorium og efterfølgende sende en rapport med resultaterne af analysen. Prisen for en enkelt test for bakterier på overflader er 1.250 kroner. Dertil kan evt. komme pris for kørsel.

NB! Testen påviser udelukkende mængden af bakterier. Den kan altså ikke fastslå hvilke typer bakterier, der måtte være på materialeoverfladen.

Testen kan naturligvis kombineres med andre undersøgelser. F.eks. en undersøgelse for fugt og skimmelsvamp. Kontakt os for tilbud.

De fleste bakterier, herunder de oftest forekommende patogene bakterier, kan kommes til livs ved kogning/skoldning. Det er dog ikke altid praktisk muligt. Her kan bakteriedræbende desinficeringsmidler til gengæld hjælpe

Slip af med de skadelige bakterier

De fleste bakterier, herunder de oftest forekommende patogene bakterier, kan kommes til livs ved kogning/skoldning. Det er dog ikke altid praktisk muligt, når der eksempelvis skal renoveres efter en oversvømmelse.

Her kan bakteriedræbende desinficeringsmidler til gengæld hjælpe. F.eks. er BioCid Desinficering/ViruShield særdeles effektivt til bekæmpelse af bakterievækst på såvel faste som porøse overflader.

Skriv til os

Ring til os